SPARTA - ENERGIE

30.01.2014 22:08

Na led nepříjemného soupeře - Sparty, vyjede karlovarská Energie. Půjde o 4. střetnutí týmů. Karlovy Vary dokázaly dát pražanům jen jedinou branku ve třech utkáních. První prohrály 6:1 druhé děsivým výsledkem 11:0 a třetí 4:0. Je tak co napravovat. 

Karlovarská Energie potřebuje sbírat každý bod, aby se po dvaapadesátém kole nacházela výše, než je její aktuální pozice. Desátou ba i lepší pozici může vybojovat už v utkání proti pražské Spartě. Ta se sice nezadržitelně blíží ke stobodové hranici, ale energetici mají formu, kterou hledali od začátku sezony. Karlovy Vary rozehrají utkání na ledě v pražských Holešovicích v pátek v 18:30. 
 

Sparta prohrává jen sporadicky a proti Varům už vůbec ne

Pražské Spartě se v letošní sezoně daří nebývale dobře. Aktuálně se nachází na první příčce extraligové tabulky a k tomu má suverénní náskok osmnácti bodů. Od začátku sezony odešli z ledu sparťanští hráči s porážkou pouze ve dvanácti případech. Z toho osmkrát nezískali ani bod. Nejoblíbenějším soupeřem Sparty je s největší pravděpodobností právě karlovarská Energie. Aktuální skóre 21:1 ve prospěch hráčů z Prahy hovoří o všem. K tak vysokému skóre napomohla Spartě především rekordní výhra 11:0, kterou Energii uštědřila začátkem listopadu.

Největší pozor si je třeba dávat na Tona s Hlinkou

Sparta nastřílela v letošním ročníku extraligy již 176 branek a není nemožné, aby dokonce základní části překonala hranici dvou set gólů. Největší zásluhu na střeleckých úspěších Sparty má Petr Ton s Jaroslavem Hlinkou. Prvně jmenovaný má na svém kontě již dvaatřicet přesných zásahů, na které mu nahrává zejména Hlinka, který si připsal již sedmatřicet asistencí a v této disciplíně kraluje celé extralize. Dávat pozor si je však nutné i na ostatní hráče Sparty. V poslední době se opět začíná dařit bývalé karlovarské dvojici Lukáši Pechovi a Petru Kumstátovi. Oba mají na kontě přes třicet kanadských bodů.

Na jedničku jsou i obrana a brankář

V brankovišti Sparty se od začátku sezony daří Tomáši Pöpperlemu, který odchytal devětatřicet zápasů s celkovou úspěšností zákroků 93,53 %. Není však vyloučeno, že proti Karlových Varům se do branky postaví Roman Málek, který je v pražském týmu na hostování do konce sezony z Vítkovic. Před oběma brankáři navíc stojí málokdy chybující obrana, díky čemuž inkasoval tým z Holešovic nejméně branek ze všech čtrnácti účastníků Tipsport extraligy.

O utkání s Jaromírem Kverkou st.

Sparta Praha. V letošní sezoně jasný favorit ve všech utkáních a největší aspirant na titul mistra extraligy. Vítězství v základní části má holešovický tým už téměř jisté. Přesto tým HC Energie nejede do Prahy už předem poražený. „Pokud bychom chtěli mít se Spartou vyrovnanou bilanci, tak musíme vyhrát 20:0,“ usmívá se před zápasem asistent trenéra Jaromír Kverka a pokračuje: „Bavme se ale vážně. Naším cílem je uhrát co nejlepší výsledek. To znamená nějakým způsobem bodovat.“

Znalci hokejové extraligy, kteří se umí orientovat v tabulkách si mohou spočítat, že se potkají první tým se druhým. Tedy pokud se bude počítat druhá polovina celé soutěže. „V posledních zápasech se nám venku daří a pokud podáme stejný výkon jako například v Hradci Králové, tak můžeme uspět i na ledě Sparty,“ myslí si Kverka.

Poslední trénink před zápasem doznala sestava Energie několika změn. „Do utkání nezasáhne Martin Rýgl. Jeho post obsadí Braňo Kubka. K dispozici není ani zraněný Radek Dlouhý. Na post levého křída jsme sehnali Dávida Buce, takže bude hrát on,“ popsal Kverka změny v sestavě.

Druhý víkendový souboj svede Energie doma s Plzní. Zápas se bude hrát v neděli od 15:30 hodin.„V obou zápasech sice nebudeme favoritem. Sparta je výjimečná a sebrat jí body je veliké umění. Co se týče Plzně, tak si myslím, že zase tak bez šance nejsme. Bude to derby, přijde hodně diváků a atmosféra může udělat hodně. Jednoznačně je to padesát na padesát. Opravdu, když se podíváme na druhou polovinu soutěže, tak jak bodově, tak i herně jsme na tom velice dobře,“ přidává.

Alfou a omegou všech utkání jsou přesilové hry. Sparta je umí využívat jako stroj. Plzeň s Martinem Strakou také umí hrát v početní výhodě. „Před každým zápasem hráče na zbytečné zákroky upozorňujeme. Oslabení pravidelně nacvičujeme a třeba doma se Zlínem jsme měli hodně vyloučených a dostali jsme pouze jednu branku. Věřím, že nám tato herní část bude vycházet jak na Spartě, tak i v neděli doma,“ přeje si Kverka na závěr.

Poslední utkání

HC Energie Karlovy Vary - PSG Zlín 2:1 (0:0, 1:1, 1:0 )
Sestava KVA: Závorka – Bičánek, Šmach, Drtina, Rýgl, Gulaši, Dresler – Zaťovič, Balán, Pohl – Micka, Vlach, Hovorka – Dlouhý, Vachovec, Zucker – Koblasa, R. Hruška, V. Tomeček

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)
Sestava SPA: Pöpperle - Pilař, Krejčík, Polášek, Švrček, Philipp, Kubát, Sičák - Ton, Hlinka, T. Rachůnek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Simon, Rolinek - Forman, Přibyl, I. Rachůnek. Trenér: Josef Jandač.

 

Kontakt

Stránka David Zucker david.zucker.stranka@seznam.cz