Energie míří do Litvínova s nadějí

25.02.2014 12:39

Olympijské hry v Soči pozastavily extraligu na více než dva týdny. Energii zbývá odehrát posledních pět zápasů a s šedesáti body na kontě stále může vyhlížet první desítku. Utkání s Litvínovem, který si v poslední době vede spíše průměrně, bude patřit k těm důležitějším. Na Zimním stadionu Ivana Hlinky je úvodní buly naplánováno na 17:30.

Doma téměř neporazitelní

Litvínovští hokejisté patří v domácím prostředí mezi nejúspěšnější extraligové celky. Naposledy na svém zimním stadionu nedokázali bodovat 17. listopadu, kdy o jediný gól nestačili na lídra tabulky, pražskou Spartu. Na porážku zde podkrušnohorský celek čeká již pět utkání v řadě.

Verva sehrála během Her dva přípravné zápasy s Chomutovem. V prvním neuspěla a prohrála venku 2:4, v rámci domácí odvety ale chomutovské rozprášila pětibrankovým rozdílem a čistým kontem Růžičky i Hanuljaka, kteří se rovným dílem podělili o litvínovskou branku.

To Energie sehrála pouze jedno utkání - derby s Plzní. V Mariánských Lázních zvítězila těsně 3:2, méně pozitivní je ale skutečnost, že své tříbrankové vedení v závěru utkání téměř ztratila.

Ručinský zpět ve hře

Litvínovská rozsáhlejší marodka se na zápas s Energií pomalu vyprázdnila, do sestavy se vrací jedna z největších opor Martin Ručinský, který je druhým nejproduktivnějším hráčem týmu.

Kanadské bodování vede Viktor Hübl s šestatřiceti body, nicméně hlavní síla Vervy tkví v Pavlu Francouzovi. Ten s úspěšností zákroků 93,42 % dominuje extraligovým statistikám (čtvrtý nejlepší brankář ELH) a karlovarským útočníkům bude činit jistě nemalé potíže.

Energie zatím letos dvakrát na Litvínov vyzrála, pokaždé ale vyhrával domácí tým.

O utkání s Jaromírem Kverkou

Cíl mají energetici před zápasem jasný. „Jednoznačně se pokusíme vyhrát a do konce sezony se prát o předkolo play-off,“ řekl před utkáním asistent trenéra Jaromír Kverka.

Během reprezentační přestávky odehrály Karlovy Vary přípravné utkání s Plzní. Na ledě stadionu v Mariánských Lázních nakonec vyhráli Karlovaráci 3:2. „Utkání splnilo naše očekávaní. Potřebovali jsme si s někým zahrát a vítězství je pro nás povzbuzení do další práce,“ přidal.

Energii se vyplatil v duelu se Škodou rychlý nástup do zápasu. Ujala se vedení a tím položila základy ke konečnému vítězství. „Ze začátku se nám zápasy nedařilo otáčet. Během sezony se nám to párkrát povedlo, ale je nám jasné, že pokud chceme v Litvínově pomýšlet na úspěch, tak musíme chytit úvod utkání,“ upozorňuje Kverka.

Jak už bylo napsáno, Litvínov je přímým konkurentem v boji o předkolo play-off. „Je nám jasné, že když prohrajeme, Litvínov nám uteče o takový náskok, který nebudeme schopni stáhnout. Udělali jsme všechno proto, abychom bodovali. Je nám známo, jak silný je Litvínov doma, ale je to utkání jako každé jiné a body může získat kdokoliv,“ říká asistent.

Přednosti Litvínova jsou jasně na postu gólmana. „Brankáře mají vynikajícího. Když se k tomu přidá produktivní útok a nebezpečné přesilovky, tak je jasné, kde mají své silné stránky. V domácím prostředí dokáží porazit kohokoliv,“ přidal.

Do sestavy karlovarské Energie se po zraní vrací Milan Kytnár, který měl potíže s ramenem.„Milan nám chyběl na vhazování, v oslabení a defenzivě. S Plzní navíc dal dvě branky a je na něm vidět, že po té dlouhé pauze má hlad po hokeji,“ dodal Kverka.

Kontakt

Stránka David Zucker david.zucker.stranka@seznam.cz